Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

4 Ocak 2010 Pazartesi

Muhalefet yükseliyor

Son günlerin en çok tartışılan konusu zamlar… Toplum artık 1970’lerdeki gibi değil. Aslında dünya aynı noktada değil. Bugünün toplumsal hareketliliğini ekonomideki değişim belirliyor.
2002 seçimlerinde varolan eski partilerin yok olması ve AKP gibi yepyeni bir anlayışın tek başına iktidara gelmesinin ardında o günlerde yaşanan ekonomik kriz yatıyordu. AKP’nin iktidara gelmesinden sonra Türkiye’deki değişim ideolojik açıdan topluma anlatılmaya çalışıldı. Ancak o zamandan itibaren iki seçim geçmesine karşılık AKP tek başına iktidarı bırakmadı.
Şimdi ise global krizin sancıları toplumun her kesiminde ciddi şekilde hissediliyor. Dolayısıyla süreç içerisinde yapılacak bir seçim, Meclis dengelerini değiştirecektir.
Aynı sorun yerel yönetimler için de geçerli.
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı ulaşım zammının toplumda yansıması da hiç olumlu değil. Özellikle 65 yaş üstü kartlar üzerinde yapılan oynama da çoğunluğu emekli maaşı veya asgari ücretle geçinmeye İzmirlileri hayli sarsmış durumda.
Eğer şehirde kısa mesafe bir yere gitmek istiyor ve 3 kişi iseniz, taksiyi tercih edin. Zira ortak binilecek taksinin ücreti otobüsten daha ucuza geliyor.
Kocaoğlu’nun zammı bu kadar abartmasının nedenini bilemem. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bütçesini izlemek gibi bir derdim de yok.
Ancak atılan adımların siyasi tepkilerinin sert olacağını bildirmek isterim. Bunun üzerine bir de İZSU’da yapılan su saatlerini değiştirme projesi gündeme gelir, anlamsız bir nedenle vatandaşın cebinden 200 lira çekilmek istenirse, toplumsal muhalefetin hangi noktaya geleceğini tahmin etmek zor değil.
Zaten Bornova ilçe seçimini bırakıp bu işlere eğilmesi gerektiği kanısındayım. Bornova ilçeyi kazansa ne olacak, kaybetse ne olacak? Kaldı ki kaybetmeye aday.
Önceki gün yine Münip’in kahvesine uğrayıp Bornova ilçe kongresi üzerine nabız tutan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı’na buradan küçük bir önerimiz olacak.
“Ben Bornova Belediye Başkanı ile başka konular konuştum. Kongre konusu açılmadı” demeyin. Tabii ki o kadar saat süren toplantıda yatırımları da konuşmuşsunuzdur. Ancak konuşmanın bir bölümünün kongreye ayrıldığını biliyoruz. Üstelik delegeleri saraya çağırıp ikna etmeye çalışmak bir büyükşehir belediye başkanına yakışıyor mu?

NOT 1 : Karabağlar Belediyesi meclisi yarın yeniden gündeme getirilen metropoliten aktivite merkezi konusunu tartışacak. Bakalım, başdanışmanımızın da içinde olduğu aktivite merkezi projesi hangi şartlar altında meclise getirilecek? Karabağlar Belediyesi’nin istediği değişiklikler yapılmış mı? Yoksa bir iki kalem oynatıp aynı taslağı mı sunacaklar?

NOT 2 : Metronun vagonları Nisan’da geliyormuş. Acaba metro tüneli ve raylar bitene kadar şehirde çalıştırsak olur mu bu vagonları. Nasılsa belediye otobüsleri de tren gibi arka arkaya diziliyorlar.

YENİGÜN 04 - 01 - 2010

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder