Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

15 Temmuz 2009 Çarşamba

Hukuk devrede

Bir önceki yazımızda İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin aldığı bir kararın İzmir 2. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildiğini duydurmuş ve konu ile ilgili belgeleri bu yazımızda kaleme alacağımızı belirtmiştik.
Davacı: TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi
Davalı: İzmir Büyükşehir Belediyesi
Müdahil: Akmerkez Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Pazarlama, İhracat, İthalat San ve Tic A. Ş. (Diğer bir ifade ile Topçu’nun sokağında Vestel’in satın aldığı Orkide)
İzmir 2. İdare Mahkemesi 1/5000 ölçekli nazım planı önerisinin imar mevzuatı, şehircilik ilkeleri ve planlama esaslarına uygun olmadığına karar vermiştir.
Gördüğünüz gibi hukuk bile “yeter yahu, bu kentte neler oluyor” deme durumuna gelmiş.
Büyükşehrin 30 katlı gökdelen için aldığı kararın 1 hafta içerisinde çıkarıldığını da buradan belirtmeden geçemeyeceğim.
Zaten büyükşehirde her şey şöyle işliyor:
Bir değişiklik komisyonlara getiriliyor. Orada oy birliği ile karar alınıyor. Daha sonra bu karar Büyükşehir Meclisi’ne indiriliyor. Büyükşehir Meclisi’nde meclis üyelerinin konu hakkında konuşmaları mümkün değil.
Kararlar 1. maddeden 15. maddeye kadar oylanıyor. Padişah, “kabul edenler, etmeyenler” şeklindeki söylemine başlayıp şöyle devam ediyor. “Oy birliği ile kabul edilmiştir.”
30 katlı gökdelen 1 hafta içinde Büyükşehir’den çıkarken, Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak Karşıyaka Belediyesi hizmet binasının yapımında Kocaoğlu’ndan sadece bir kat fazla istedi. Kocaoğlu’nun yanıtı “Olmaz, emsal teşkil eder” şeklindeydi.
Belediyenin hizmet binasına bir kat fazla verme, 30 katlı ticari gökdeleni süpersonik hızla geçir.
Dürüst başkan dediğin böyle olur.
Tabii buradan şu tespiti de yapmadan geçemeyeceğim. İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis üyeleri “kaldır – indir” operasyonundan başka ne işe yararlar?
Kapalı kapılar arkasında Kocaoğlu hakkında atıp tutanlar, mecliste kamuoyu önünde muhalefet yapmaktan neden çekiniyorlar?
Bu eleştirilerim Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi olan ilçe belediye başkanları için özellikle geçerlidir. Erken öttükleri için kafalarının kopacağından mı ürküyorlar yoksa…

NOT 1: İzmir’deki iki belediye başkanı dünür oluyor. Çocukları nişanlanan ancak nedense kamuoyundan saklanan bu mutlu günün taraflarını ben de merak ettim.

NOT 2: İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, CHP’nin görevden alınan eski il başkanı ve İTO başkanlık seçimini kaybeden Alaattin Yüksel ile artist Rutkay Aziz, Konak’ta birlikte görülmüşler. Bu üçlünün birlikte olması ilginç de nedense herkes Yüksel’in pantolon rengine takmış.

NOT 3: Hasan Tahsin kendisini resetleyeceğini, bu nedenle yazılarına bir hafta ara vereceğini belirtmiş. Hasan’a reset yerine format gerekiyor ya neyse. Zaten bu reset işini duyduğum kadarıyla Bosna, Karadağ ve Hırvatistan’ı kapsayan bir gezide yapacakmış. Hasan oralara gittiğine göre yakında bu ülkeleri kendi topraklarımıza katacağızdır.

YENİGÜN 15 - 07 - 2009

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder