Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

26 Kasım 2008 Çarşamba

Milli Görüş ile yürünemez

Her gün CHP yazacak değiliz. Üstelik 30 Kasım’a kadar CHP’de yaprak kımıldamaz. Her şey bu tarihten itibaren netleşmeye başlar. İstifa edenler, onların yerine örgütte görev alacaklar, kamudaki görevlerini bırakıp adaylık ışığı yakanlar vs…
Bugün biraz AKP’ye bakalım.
AKP İzmir’in en büyük sorunu aday tipolojisini belirleyememiş olması.
Üç aday tipi karşımıza çıkıyor.
1- Gül grubunun adayları
2- Erdoğan grubunun adayları
3- Ak solcuların adayları.
Geçen yerel seçimlere baktığımızda AKP’nin metropolde sadece iki belediye başkanlığı kazandığını görüyoruz. Buca ve Gaziemir… Her iki adayın da aslında merkez sol ve merkez sağdan türetilen isimler olduğu ortada. AKP milli görüş çizgisindeki isimlerle girdiği seçimleri kaybediyor İzmir’de.

***

Bir önceki yerel seçimleri dikkate aldığımızda, AKP’nin Anayasa Mahkemesi sürecini de dikkatle irdelediğimizde, partinin İzmir’de kazanabilmesi, en azından CHP ile yarışabilmesi için merkez sağdan ya da Ak solculardan oluşan bir ekiple seçime girmesi gerekiyor.
Tabii ki AKP teşkilatlarının buna nasıl bakacakları ve böyle bir aday tipine çok da sıcak olmayacakları önemli. Ancak AKP İzmir’de seçim almak istiyorsa bu aday tipi dışında şansı da zayıf açıkçası.
Konak’ta Ahmet Sarışın ismi öne çıkıyor. Her ne kadar Sarışın AKP’ye geçtiği için bir kesim tarafından şiddetle eleştirilse de, sokağa indiğimizde Sarışın isminin var olduğunu görüyoruz açıkçası.
Bornova’da eski başkan Ali Sözer aday adayı. Her ne kadar AKP teşkilatı Konak’ta Sarışın’ı kabullense de Bornova’da Sözer’e yeşil ışığın yakıldığı söylenemez.
Buca’da da eski CHP’li Aybar Uygur ismi öne çıkıyor. Uygur da Buca’da Cemil Şeboy tarzında biri ve milli görüş çizgisi dışında olduğu için ilçenin geneline hitap edebilecek bir isim.

***

Bu tespitlerime AKP teşkilatlarından tepki gelebilir. Ancak durum ortada, İzmir seçmenini klasik Türk seçmeni ile aynı kefede değerlendirmek bazen hataya düşürebilir insanları…
Teşkilatın milli görüş çizgisi üzerine dayatması AKP İzmir milletvekili Erdal Kalkan’ı da sıkıntıya sokmuş görünüyor. Partiye yeni açılımlar sağlaması, AKP’nin İzmir’de başarılı olması için gönderilen Kalkan’ın eli kolu bağlanmış durumda.
AKP İzmir’de milli görüş çizgisinde ısrarcı olursa tarihinin en büyük yenilgisi ile karşı karşıya kalabilir.

NOT 1: Aziz Kocaoğlu İzmir basınını yeraltına indirmek zorunda. İzmir basını inşaatın durumunu kendi gözleriyle görmeli ve bunu kamuoyu ile paylaşmalı. Tabii ihaleyi gerçekleştiren Bozoğlu’nun çalışmalarına devam edip etmediğini de görmeli İzmirliler.

NOT 2: CHP’de bu hafta sonuna kadar ilginç gelişmeler yaşanabilir. Bir sonraki yazımda istifa edebilecek isimleri de paylaşacağız sizlerle.

NOT 3: Hasan Tahsin bugünlerde Balçova sınırlarından dışarı çıkamıyor. Nedenini gerçekten merak ediyorum.

YENİGÜN 26 - 11 - 2008

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder