Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

7 Kasım 2008 Cuma

Sıkıntılar büyüyor

Ankara’da yeni gelişmeler var. Dikili Belediye Başkanlı için Osman Özgüven’in isminin getirilmesi tüzük öncesi önemli gelişmelerden biri olarak değerlendiriliyor. Özellikle Konak, Buca ve Karşıyaka hattında çalışan bazı arkadaşların bu dönüşümü iyi anlamaları gerekiyor.
Anlarlar mı?
Sanmıyorum…
Onların anlamaları için kurultayın yaşanması ve sonuçların net biçimde ortaya dökülmesi gerekiyor.
Bu arada Hakan Tartan’ın İzmir’deki Sav grubu ile kurduğu ilişki gözlerimi yaşartıyor. Aslında Sav grubunun İzmir temsilcisi Abdürrezzak Erten için iyi bir isim Hakan Tartan. Üstelik çöpsüz üzüm… Tartan’ı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı yapacaksın, kadrosu olmadığı için altını kendi ekibinden oluşturacaksın.
Diğer adayların bu konuda hayli sıkıntıları var çünkü. Kocaoğlu kendi arkadaşlarıyla hareket ediyor ve Erten ekibine tamamen karşı… Mehmet Ali Susam’ın bu ekip ile ilişkilerinin en alt düzeyde olduğu biliniyor. Keza Bülent Baratalı bu ekibin net biçimde karşısında duran halkın tanıdığı bir isim. Bir dönem ekip ile birlikte hareket eden Sedat Uzunbay da yapıyı çok iyi tanıyor ve uzak durmayı tercih ediyor. Bana göre de doğru yapıyor ve sağlam basıyor.
Ya Deniz Baykal ne düşünüyor.
Ankara’dan gelen bilgiler Deniz Baykal’ın sadece kazanmayı düşündüğü, diğer tüm parametreleri bir kenara koyduğu yönünde. Baykal, yerel seçimlerde beklenilenin üzerinde başarılı olunması halinde genel başkanlık tartışmalarının biteceğine, örgütün, partinin ve hatta toplumun erken genel seçim üzerine odaklaşacağına inanıyor. Bunun için de gerekli adım ne ise onu atmaya hazırlanıyor.
Örneğin İstanbul’da ilçe belediye başkanlıklarından birine Tarık Akan ismi geçiyor.
İzmir için hala suskun Baykal. Ser veriyor sır vermiyor açıkçası.

* * *

Türkiye’de yaşayanlar hala meselelere ülkenin dikdörtgeni üzerinden bakıyorlar. Obama’nın ABD Başkanı oluşunu, seçim döneminde Türkiye üzerine yaptığı tespitler üzerinden yorumluyorlar. Ancak mesele bu değil.
Obama’nın gelişi ile dünya konjonktüründe bir değişim yaşanacağı açık. Özellikle de Türkiye’ye komşu ülkeler üzerinde…
Bunun en güzel örneği Başbakan Tayyip Erdoğan üzerinde yaşanıyor. AKP iktidarı önce ibreyi Hillary Clinton üzerine çevirdi. Clinton kaybedince bu kez McCain’e döndü.
Neden?
Onlara göre Bush’un politikaları devam edecek, böylece Türkiye ABD ilişkileri istenilen düzeyde kalacaktı.
Ancak Obama’nın seçimi Türk Hükümeti’ni zorda bıraktı.
İşin ilginç yanı bunu en iyi Deniz Baykal biliyor. Baykal satır aralarında CHP ile Obama arasında ilişki geliştirmenin öneminden bahsetti. Baykal da biliyor ki, Türkiye’deki siyasi gelişmelerin bir ucu ABD yönetimine dayanıyor.

NOT: Kocaoğlu’nun üzerine bir sakinlik çöktü. Hayırdır inşallah.

YENİGÜN 07 - 11 - 2008

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder