Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

5 Kasım 2008 Çarşamba

Baykal’ın kozları

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal hayli sert. Grup konuşmalarında bunu net biçimde gösteriyor. AKP’nin son dönemdeki düşüşü, küresel ekonomik krizin Türkiye’deki yansımaları, Erdoğan’ın topluma karşı aşırı sinirli tutumu, CHP liderinin daha büyük düşünmesine neden oluyor.
Bu çerçevede Baykal önümüzdeki süreci şöyle planlıyor.
1 – Kazanacak adaylarla yerel seçime gitmek. Baykal bu aşamada sadece Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı konusunda adım attıklarını diğer kentler konusunda yetkili kurullarda görüşmelerin sürdürüldüğünü söyledi. Burada dikkat çekici nokta Baykal’ın Kocaoğlu konusuna hiç değinmemesi, sadece Karayalçın ismini öne sürmesi.
2 – Üç büyük kenti almak: Baykal İzmir’i kaybetmemeyi. İstanbul ve Ankara’yı ise yeniden kazanmayı hedefliyor. Bunun yanı sıra bazı kentleri de ele geçirmeyi planlayan Baykal, doğuda ise 3 ili hedeflemiş durumda…
3 – Erken seçimi gündeme getirmek: Yerel seçimle gelecek başarıyı genel siyasete aktarmak ve hükümeti erken genel seçime zorlamak. Krizin şiddetinin de artacağını dikkate alarak toplumun tüm mekanizmalarını harekete geçirmek.
4 – Uluslararası konjonktürü kullanmak: Obama’nın seçimi, AB’deki krizin derinleşmesiyle Hıristiyan Demokratların iktidar kaybı da Baykal’a destek olacak…
5 – AKP kanadındaki gelişmeler: Abdüllatif Şener’in yerel seçim sonrası harekete geçmesi. Merkez sağda yeni arayışlar ve başbakanın süreç içerisinde hata yapması.
6 – CHP içerisindeki gelişmeler: Tüzük kurultayı ile partiye hâkim olmak ve dinamizm kazandırmak. Solu CHP içerisinde ve Deniz Baykal’ın beklentileri üzerinden birleştirmek.
Tüm bu süreç CHP liderinin son kozunu oynarken çok dikkatli olduğunu gösteriyor.
Bakalım bu dönem Baykal’ın siyaset mühendisliğini daha net ortaya koyacak.

NOT 1: Tehdit telefonlarını hiç sevmem. Özellikle bu tehditler gazeteci arkadaşlarıma yönelik olursa daha da kızarım. Belli olmaz… Konuşmaların deşifrelerini bu sütundan yayınlayabilirim bile...

NOT 2: Konak Belediye Başkanı Muzaffer Tunçağ’ın Konak yerine Karabağlar üzerine yoğunlaştığı bilgisi elime ulaştı. Tunçağ bu açıklamayı bir dost toplantısında yapmış. İbreyi neden Karabağlar’a yönelttiğini de anlamış değilim açıkçası…

NOT 3: Bugün Obama’yı bir görelim. Obama acaba Konak’taki yakın dostlarına ve akrabalarına yerel seçimlerde meclis üyelikleri konusunda yardımcı olacak mı?

YENİGÜN 05 - 11 - 2008

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder