Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

19 Aralık 2008 Cuma

Yüksel’in şansı

Aslında bu başlığın yerine başka başlık atmalıydım. Mesela AKP’nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ekrem Demirtaş diye…
Önceki akşamüstü İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş’a bir telefon gelir. Telefonu eden Ankara’dan İzmir’e gelmekte olan İzmir Milletvekili Mehmet Tekelioğlu’dur. Tekelioğlu’nun Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün eniştesi olduğunu unutmamak gerekli bu arada…
Tekelioğlu aynı akşam Crown Plaza’da yemek teklif eder Demirtaş’a…
Demirtaş’ın, “hayırdır” sorusuna
“Hayırlı bir iş” diye yanıt verir Tekelioğlu…
Konu İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adaylığıdır.
Demirtaş’ın Tekelioğlu’nun önerisine verdiği yanıtı bilemeyiz.
Ancak şu gerçekleri de alt alta sıralamamız gerekiyor.
1 – Ekrem Demirtaş bu kenti yönetmek istiyor. Kenti İTO Başkanı olarak yönetemezsiniz. Bu saatten sonra vali olmanız da mümkün değil. Geriye tek seçenek kalıyor. O da Büyükşehir belediye başkanlığı…
2 – Demirtaş’ın İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile girdiği mücadeleyi zaten herkes biliyor. İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin yeni kampus alanları, şarap fabrikasının alanı üzerine karşılıklı atışmalar medyada hayli tartışıldı. Demirtaş da “Bu kent 20 yıldır iyi yönetilmiyor” diyerek bu konudaki beklentilerini ortaya koydu.
3 – Demirtaş’ın İTO başkanlığı sırasında kente yönelik projeleri de çok tartışıldı. İTO Başkanı olarak bu projeler devreye girmez. Ancak belediye başkanı olursanız bu projeleri uygulayabilirsiniz.
4 – Demirtaş belediye seçimlerine girecekse kazanacak bir yerden girmek isteyecektir. Daha önce YTP felaketini yaşayan biri olarak Demirtaş’ın önünde iki alternatif vardı. Birincisi CHP… Demirtaş süreç içerisinde CHP’den aday olmanın zor olduğunu gördü. İkincisi ise AKP… Demirtaş’ın yakın çevresine, “AKP istediği adayı bulmakta zorlanacak. Sonunda bana gelecekler” dediğini ben bildiğime göre herkes biliyordur.
Tabii bu aşamada bir iki soru geliyor insanın aklına.
1 – AKP’nin teklifine ne oranda sıcak baktı Demirtaş?
2 – Bu öneri Gül kanadından geliyor ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan konuya nasıl bakıyor. Yoksa İzmir’i Gül grubuna mı terk ediyor?
3 – Demirtaş süreç içerisinde Başbakan Tayyip Erdoğan’ın politikalarını hayli sert eleştirmişti. Şimdi bu çerçevede u dönüşünü nasıl yapacak?
4 – Eğer Demirtaş AKP’nin Büyükşehir belediye başkanı olursa İTO Başkanlığı seçimlerinde Alaattin Yüksel’in karşısına kim gelecek?
İlk üç sorunun yanıtını bugünden bilemeyiz. Ancak 4. sorunun yanıtı biraz daha net. Demirtaş güvendiği bir isme yerini bırakacak ve onu sonuna kadar destekleyecek. Tabii ki İTO seçimlerinde Ekrem Demirtaş ismi olmadığı için Yüksel’in şansı yükselir. Ancak nereye kadar yükselir onu bilemeyiz.

NOT 1: Bugünden itibaren Ankara’dayım. Kurultayı yakından izleyecek, gerekli notları sizlere ulaştıracağım.

NOT 2: Ankara’ya tüm delegelerin elleri havada geldiği yolunda bir söylenti var. Dolayısıyla tüzük komisyonunda bir sorun yaşanmayacak gibi görünüyor. Yine de dengelerin hangi alanlara kaydığı konusunda bilgi sahibi olmamız gerekiyor.

NOT 3: Deniz Baykal Sabah Gazetesi’nde Yavuz Donat’a demeç vermiş ve adayımız “büyük olasılıkla Aziz” demiş. Neden kesinlikle dememiş. Neyi bekliyor ki demek için. Dememeyi olabilir mi?

YENİGÜN 19 - 12 - 2008

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder