Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

10 Aralık 2008 Çarşamba

Senaryo

Herkes bekliyor…
Neyi mi?
Godot’u değil tabii ki…
Deniz Baykal’ı…
CHP Lideri ise ser veriyor sır vermiyor. İzmir konusunda muhabbet açmak isteyenleri, “Siz kendi işinize bakın” diyerek tersliyor.
Nedir Baykal’ın kafasındaki formül?
1 – Baykal öncelikle tüzük kurultayının sonuçlarını görmek istiyor. Kurultay sonrası ipleri tamamen eline almak, partiyi dönüştürmek istiyor. Yakın çevresine, “Bu tüzük ile bizden sonrakilere de kurumsallaşmış bir parti bırakmak istiyorum” diyerek bu işe ne kadar yoğunlaştığını vurguluyor.
2 – Kendisine yönelik gelişecek muhalefeti görmek istiyor. Muhalefetin elindeki örgütlü gücü kurultay sonrası ortadan kaldırmayı planlıyor.
3 – Kurultay sonrası boşalan örgütleri bu kez kendi isteği ile şekillendirmek ve seçime kendine bağlı bir yapı ile girmeyi planlıyor.
4 – Özellikle İzmir’de adaylarını belirlerken kuracağı örgütlerin bu adayların arkasında sağlam olarak durmasını istiyor.
5 – Sürpriz adaylara bile örgütün sıcak bakması gerektiğinin altını çiziyor.
Peki ya muhalefet?
Muhalefet iki noktadan hareket edebilir.
1 – Kurultayda tavrını sergiler. Mağlup olsa bile seçim sonrası oluşacak manzaraya göre tavrını sertleştirebilir.
2 – Kurultay süreci içinde hareket etmez, adaylık belirleme sürecine müdahalede bulunmaz, tüm enerjisini seçim sonrasına saklar.
3 – Aday olanların çokluğu ve tüm adayların beklentileri nedeniyle örgütlü bir güce dönüşemez. Birkaç kişinin üzerinde kalan muhalefet de yıpranmaya ve yok olmaya mahkum olur.
Ya İzmir’in özeli?
İzmir’in kurultay delegelerinin yüzde 80’i aday adayı olduğu için Baykal’ın önünde eğilip selam duracaklar. Tüzüğe açık oyla destek verecekler. Ardından adaylık açıklamalarında dışarıda kalanlar bağırmaya başlayacak. Ancak partinin örgütlenme düzeni değiştiği için sadece bağıracaklar. Seslerini kaç kişi duyar bilemeyiz. Ancak bu sayının yüksek olmayacağı da açık…
Sonra?
Baykal tavrını net biçimde ortaya koyacak ve bağıranlara şöyle seslenecek: Giden gider, kalan sağlar bizimdir…
Tabi bu senaryonun tam başarılı olması CHP’nin yerel seçimlerde alacağı oya ve AKP’nin kaybına bağlı.
Eğer Baykal beklediği oyu alır ve AKP düşüşe geçerse CHP liderinin yerel seçim gecesi Tayyip Erdoğan’ı erken seçime davet edeceği çok açık ve aşikar…
Bekleyip, hep birlikte göreceğiz…

NOT 1: Metro konusunda hala bir adım yok. Basına bugüne kadar kazılan bölüm gösterilecek mi bilemiyoruz. Son iki aydır büyükşehir basın bürosu da hiç haber geçmiyor metrolar konusunda… Neden acaba?

NOT 2: Ekibin liderlerini İzmir’de göremiyorum. Yoksa Ankara milletvekilliğine mi transfer oldular.

YENİGÜN 10 - 12 - 2009

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder