Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

3 Mayıs 2010 Pazartesi

Önemli bir iddia

Kitap daha yeni çıktı… Ancak içindeki bilgiler çok ilginç… Kitabı kaleme alan Eleftherotipia gazetesinde uzun yıllar köşe yazan, tarih kökenli Yunanlı bir gazeteci… Kitabın adı, Küçük Asya’nın gözyaşları…
Son derece objektif bir gözle kaleme alınan, Yunanlıların şiddetle eleştirildiği kitapta, İzmir’e özel önem verilmiş.
Mesela Kordon’a…
Yazar, Kordon’un Yunanca dilindeki Kordelio kelimesinin Türkler tarafından değiştirilip kullanıldığını belirterek şöyle diyor: “Kordelio, Yunanca’da bir yer ismi olmaktan öte, bir anlam taşımıyor. Ancak tarihte biraz geriye gittiğinizde ve kelimenin etimolojik yapısına baktığınızda şu sonuca varıyorsunuz. Kor – de – lio (leo) Yani Aslan Yürekli
Bu tanımlama kime yapılıyor?
İngiltere’nin 1189-1199 tarihleri arasındaki Fransız asıllı kralı. (İngilizce: Richard the Lionheart, Fransızca: Richard Coeur de Lion, Türkçe: Aslan Yürekli Rişar)
İngiltere’nin Normanlar tarafından fethinden sonraki krallarından olan I. Richard, Plantagenet hanedanındandı. Aslen Fransız’dı ve çok az İngilizce biliyordu.
Richard’a Aslan Yürekli unvanı, üstün cesareti ve komuta kabiliyeti nedeniyle verilmiştir. Henüz 16 yaşındayken, komutası altındaki birliklerle, babası II. Henry’ye karşı ayaklanan asileri bastırmayı başarmıştır. Üçüncü Haçlı Seferi’ne çıkarak Kudüs kentini almak için Selahaddin Eyyubi’yle birçok defa karşılaşmıştır.
Tarihçiler arasında uzun süredir Aslan Yürekli Rişar’ın İzmir’e gelip gelmediği tartışılmıştır. Şimdi ortada her gün kullandığımız bir bölgenin ismine yönelik böyle yeni bir iddia var. Araştırılması ve üzerine konuşulması gereken bir iddia…
Bunu yapması gereken yer de belli. Ahmet Piriştina Kent Müzesi… Siyaset yapmaktan başlarını kaldırdıkları gün, belki bu işlerin üzerine eğilirler. Eminim bu kitaptan haberdar bile değillerdir.
Kenti bilmek ya da anlamak bu sanırım…
Tokatlı vatandaşımızın da bu konuya özel önem vermesi gerekiyor.
**
Çok değil, 45 dakikalık mesafedeki Manisa’da bembeyaz faytonlar hizmet veriyor. Hepsi tek tip, hepsi birbirinden güzel… Aslında bu faytonlar İzmir için planlanmış ve örnek olarak bir tanesi Konak Meydanı’nda sergilenmişti. Zaten fayton işinin ruhu İzmir ve Kordon… Ancak Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu ve İTO Başkanı Ekrem Demirtaş arasında o dönem yaşanan husumet nedeniyle fayton projesi devreye girememişti. Firma elindeki bu güzel projeyi başka kentlere pazarladı ve başarılı oldu.
Biz de her zaman olduğu gibi karşıdan bakmak zorunda kalıyoruz. Şimdi Kocaoğlu bu yazıyı okuduktan sonra şöyle diyebilir: “Bizim böyle bir projemiz var mıydı? Genel sekreter yardımcılarımın taksi fişlerini imzalar iken unutmuşum bunu. Tez ola, bu proje yeniden tartışılmaya başlaya…”
Sonra? 
3 ay geçer yine unutulur proje. Tıpkı diğerlerinde olduğu gibi…

NOT 1: Büyükşehir Belediyespor ile Grand Plaza AŞ denetleniyor. Bu denetim sonucunda ortaya çıkacak gerçekler, kamuoyu ile tartışılacak mı, yoksa belediyenin ikinci üçüncü ya da dördüncü adamları tarafından her zaman olduğu gibi hasıraltı mı edilecek?

NOT 2: Urla plan tadilatı notları konusu çok ilgi çekmiş. Birileri bu bölgede kapatılan arazi sahiplerini araştırmaya başlamış. Umarım karşımıza tanıdık tipler çıkmaz. Yoksa hepimiz çok üzülürüz.   

YENİGÜN 03 - 05 - 2010

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder