Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

22 Haziran 2009 Pazartesi

Tarihi açılım

İzmir Büyükşehir Belediyesi Basın Bürosu’ndan tarafıma ulaştıran ve İzmir medyasının her zamanki gibi üzerine atlamaktan çekinmediği “İzmir’in Avrupa açılımı” haberini büyük bir merakla okudum. Hatırlarsanız, Aziz Kocaoğlu, İTO Meclisi’nde metronun gecikmesi nedeniyle gündeme gelen bir soruya, “Gecikti ise, ağlayıp gözlerimi feda edemem” tespitinde bulunmuştu.
Ben ise kendi gözlerimi feda ederek internetten Yunan gazetelerini günlük olarak taradım. Bakalım suyun öbür tarafında belediye başkanımızın bu tarihi açılımı için kim, ne kelam etmiş, ne yorumda bulunmuş diye. Volos’un iki önemli yerel gazetesi var.
Biri Taxidromos Volou yani Volos Postası, diğeri ise Thesselia.
Thesselia’da bir satır haber yok. Volos Postası’nda ise küçük bir haber olarak geçiştirilmiş ziyaret… “Volos’ta Türk-Yunan İlişkileri” başlığı altında… Hem de onlarca yanlışla… Kocaoğlu’nun 33 ilçe belediyesi ve 58 belde belediyesinin üzerinde büyükşehir belediye başkanı olduğu yazılmış haberde. Gazete ayrıca Volos Belediye Başkanı Alekos Vulgaris ve maiyetinin Eylül ayında İzmir’e geleceğini de not etmiş. (Kaynak: Taxydromos tou Volou. 20 Haziran Cumartesi, sayfa 4)
Bu duruma fena halde içerledim!
“Yerel gazeteler bir şeyden anlamıyorlar. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı’nın yaptığı tarihi açılımı kavramaktan uzak, köylü adam bunlar” diye düşündüm. Bölgenin, en büyük gazetesine başvurdum: Makedonia-Thessaloniki.
Hayret… Orada ise hiç çıt yok…
Sonunda karar verdim. Bu Yunanlılar’dan adam olmaz. Hasan Tahsin bu bakış açımdan memnun kalacaktır mutlaka. Sen kalk, koskoca İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun kentlerine yaptığı ziyarete ve ortaya koyduğu tarihi Avrupa açılımına gözlerini kapa… Vallahi, böyle bir toplantıya İTO Başkanı Ekrem Demirtaş gitmiş olsaydı, Yunan ulusal medyası çarşaf çarşaf yayınlardı haberi.
Ayrıca Aziz Kocaoğlu’nun bu toplantıya kimlerin isteği ve desteği ile hangi seviyede katıldığını ayrıca merak ediyorum.
Hazır internette dolaşırken bu toplantıyı düzenleyen Avrupa Birliği Stratejik Planlama Örgütü’nün web sitesine uğradım. Site, İngilizce ve Yunanca…
Volos’taki forumun resmi adı ise Güneydoğu Avrupa ülkeleri yerel yönetim ağı.
Bu toplantıya katılan ülkeleri üç ayrı kategoride değerlendirmişler.
Birinci Grup: Güneydoğu Avrupa Bölgesi içerisinde yer alan ülkeler: Arnavutluk, Avusturya, Bosna – Hersek, Bulgaristan, Romanya, Hırvatistan, Kıbrıs, Makedonya, Yunanistan, Macaristan, Sırbistan, Karadağ, Slovakya, Slovenya, Moldova…
İkinci grup: Güneydoğu Avrupa Bölgesi içine dâhil edilebilecek ülkeler: İtalya ve Ukrayna.
Üçüncü Grup: Avrupa Birliği Stratejik Planlama Örgütü ile bilimsel ilişkiler geliştiren ülkeler: Rusya ve Türkiye…
AB ile müzakerede olan Türkiye’nin nerede olduğunu gördünüz. Yorumu size ait…

NOT 1: 150 bin nüfuslu Volos ile ikili ilişkileri geliştirmeyi bırakın da, İzmir’e çok benzeyen Selanik ile olan kardeş kent işine eğilin. O konu 4 yıldır sizin yüzünüzden sürüncemede…

NOT 2: Toplantıda tebliğ sunan CHP İzmir İl Başkanı Nalbantoğlu’nun konuşma metnini edinmek isterim. Orada da üzerinde zıplamaya elverişli şeylere rastlarız.

NOT 3: Daha önce yazdığım yazılardan birine Burhan Özfatura’nın gelininin Büyükşehir özel kaleminde çalışacağına dair bir yorum yazılmıştı. Yorumun yanlış olmadığı ancak yerin hatalı olduğu bilgisi ulaştı elime. Özfatura’nın gelini Adnan Saygun Kültür Merkezi’nde göreve başlamış.

YENİGÜN 22 - 06 - 2009

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder