Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

29 Haziran 2009 Pazartesi

Çin izlenimlerim

Milliyet Ege köşe yazarı Feyzi Hepşenkal’ın Japonca’ya merak saldığını öğrenince iş yine bize düştü. Bu saatten sonra Çince öğrenemeyeceğimize göre Çin’de yayınlanan İngilizce gazetelere ve haber sitelerine yöneldik. Bakalım İzmirlilerin ünlü Çin açılımı Uzakdoğu’da nasıl algılanmış diye. Başlığa bakarak benim de Çin’de olduğum gibi bir yanlış fikre kapılmayın bu arada.
Daha arama bir, gol bir...
http://www.changai.cultural-china.com/ adlı sitede, 19 Mayıs 2009 tarihli bir haber var. Çin’e giden İzmir valisi ve maiyetinin fotoğrafı ile birlikte.
Haber şöyle kaleme alınmış!
“İzmir Belediye Başkanı Sait Topoğlu ile birlikte kentimizi ziyaret eden Türk heyeti, EXPO alanını gezip bilgi aldı. Belediye Başkanı Topoğlu 2010 EXPO’sunun açılış törenlerine katılmak niyetinde olduğunu söyledi.”
Neyse Çinliler en azından oğlu tamlamasını yakalamışlar. Ha Kocaoğlu, ha Topoğlu...
Yarın öbürgün İzmir’e gelip “Biz belediye başkanı olarak Topoğlu’nu tanırız. Kocaoğlu da kim?” demesinler de...
İzmir’in valisi fotoğrafta var ama haberde valiyi kazıyan yok.
Daha ziyarete giden Türk grubunun kim olduğundan habersiz Çinliler ile ekonomik ilişkileri geliştirip, İzmir’i nasıl uçuracağız, pek anlayamadım.China Daily gazetesinde de Abdullah Gül’ün karşılanması haberi var. Gül’ün yaptığı açıklamalara yer verilmiş ve bundan sonra ziyaret edeceği kentler de sıralanmış. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’ndan bir satır yok yine.Bu elin Çinlileri gerçekten haksızlık ediyorlar benim şehr-i eminime... Adam saatlerce uçuyor, Çin’e gidip İzmir’i tanıtıyor, onlar başkanımın çektiği bu eziyete karşılık bir kelime laf etmiyorlar. Olmaz yani...
Sayın Başkanım... Siz bu Çinlileri Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne şikayet edin.
Tamam, kükremeyin sayın başkanım. Nasıl yani Çinliler Avrupalı değil mi? Özür dileriz yanlış yapmışız. Ancak biz de Kültürpark çalışanı değiliz ki, bizi böyle uluorta haşlıyorsunuz...
Laf Uzakdoğu’dan açılmışken iki yıl önceki Tayland turunu atlamamak gerekiyor. O ne turdu öyle. EXPO için iki Taylandlı delege bulunacak diye Tayland’ın altını üstüne getirmişti Türk heyeti. Taylandlılar bekliyorlardır şimdi. “Ya bu İzmir bir daha aday olsa da yeniden gelseler buralara. Onların harcamalarıyla bir yıllık bütçe açığımızı kapatmıştık vallahi” diye düşünüyorlardır.
Sahi, ne oldu EXPO işi?
Bir gelişme var mı?
Yeniden aday mıyız?
EXPO hesapları kontrol edildi mi?
Benim bir fikrim var. Gerçi çok kaale alacağınızı sanmıyorum ya... İzmir’in ve İzmir basınının yeni bir geyiğe ihtiyacı var. Siz, siz olun, alternatif bir yarışma bulun bu kent için... İki yıl idare edeceğinizden adım gibi eminim.
Bir iki öneri yapayım bu sütundan.
Amerikalıların yürüyüşe en uygun kentler yarışması var. Ya da tarihi dokunun en iyi korunduğu kentler yarışması.“Yok bunlar bizi kesmez” diyorsanız, 2140 olimpiyatlarına ev sahipliği yapmak için hazırlanabiliriz. Daha 131 yıl var nasıl olsa.
Bizden sonraki kuşaklara da bir olimpiyat geyiği armağan etmiş oluruz. İnsanın elinde geleceğe dair armağan edilecek çok şey olmayınca...

YENİGÜN 29 - 06 - 2009

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder