Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

30 Mart 2009 Pazartesi

İzmir’in ilçeleri iyi gitti

İlginç bir seçim oldu… Bu bir sürpriz mi yoksa teamül mü? Önümüzdeki günlerde tartışılması gerekiyor.Konak’ta bir sorun olmadı. Hakan Tartan’ın ismi ve Konak seçmeni, özellikle yalı bölgesi CHP’ye basıp geçti... Konak’ın AKP’ye ya da MHP’ye geçit vermeyeceği açıktı. Her ne kadar AKP adayı eski CHP’li Aksolcu Ahmet Sarışın çok iddialı olsa da metropol ilçelerde isimlerden çok partilerin oylandığı gerçeğini bir türlü göremedi.Karşıyaka’da da aynı süreç yaşandı. CHP’nin yıkılmayacağı kentlerden biriydi ve açık ara bu süreci geçti Cevat Durak. Durak’ın rakibi Cenk Karace yeni Karşıyaka’da alabileceği en yüksek oyu aldı. Buna karşılık DSP’nin yüzde 9 gibi ilginç bir sonuç alışını Yüksel Çakmur ile birlikte değerlendirmek gerekiyor.
Seçimde en rahat ilçelerden biri Balçova idi. Semt evleri projesiyle yeni bir siyasi örgütlenmeyi gündeme taşıyan Mehmet Ali Çalkaya yüzde 70 gibi bir rakam ile gerçek bir rekor kırmış durumda. AKP adayı Kamil Öztürk’ün de bu işi artık ciddi şekilde gözden geçirmesinde yarar var.Narlıdere’de hiçbir sorun yoktu bir yıl öncesinden… Abdül Batur yine hiçbir sorun olmadan CHP bayrağını taşıdı sonuna kadar. Alevi AKP adayı yüzde 16’da kalırken, üçüncü partinin yüzde 5 ile EMEP olması dikkat çekici. Sosyalist sol dediğimiz partilerden birini İzmir’de sadece Narlıdere’de gördük.Mustafa İnce bu kadar sorunlu bir ilçede belediye başkanı seçildi. Eski belediye başkanı Ertan Avkıran şu anda içeride olmasına rağmen birinci sğreden meclis üyesi seçilmiş durumda... Bu da AKP’ye bir başka mesaj…
Urla’da Kocaoğlu’nun istediği isim Karaosmanoğlu, Kocaoğlu’nun yüzünü kara çıkarmadı. AKP’ye önemli fark atarak ipi göğüsledi.Karaburun’da ise beklenmedik bir gelişme yaşandı. Karaburun’u kesin kazanır diye bakılan Serdar Yasa 16 oy fark ile kazanabildi. Yasa’nın bir daha geçmişe bakıp “Neden” sorusunu sorması ve buna göre hareket etmesi gerekiyor.Çeşme’de AKP adayı Mustafa Cenger yüzde 43 ile AKP’nin İzmir rekorunu kırdı. Faik Tütüncüoğlu ise yüzde 51 ile ipi göğüsledi. Ancak Tütüncüoğlu’nun da dönüp Çeşme gibi bir yerde bir AKP adayının nasıl yüzde 43 oy aldığına iyi bakması gerekiyor. Bir sonraki seçim için tabii ki onun yapacağı bir şey yok. Sonuçta bu seçim Tütüncüoğlu’nun sanırım son seçimi…
Beni şaşırtan sonuçlardan biri Seferihisar’dan geldi. Seferihisar’da CHP adayı Tunç Soyer ANAP adayını gerçekten iyi solladı. Soyer’in bu başarısının souçlarını hep beraber göreceğiz.Selçuk’ta daha farklı bir sonuç bekliyordum açıkçası. Vefa Ülgür AKP adayının hemen ensesinde olmasına rağmen seçimi kazandı. Ülgür’ün de ilçeyi yeniden değerlendirmesinde yarar var. Bu seçimin sonuçlarını ciddi şekilde dikkate almak zorunda.
Menderes sorunlu ilçelerden biri olarak dikkat çekiyordu. Ergun Özgun seçimi az farkla da olsa kazanarak önemli bir adım attı. AKP adayının bu kadar etkili olmasının ardında bazı eski CHP’li belediye başkanlarının olduğu biliniyor. Sanırım parti bu konuda bazı adımları atacaktır.Torbalı yine CHP’li İsmail Uygur dedi. Bazı sorunlara rağmen Uygur seçimi göğüslemeyi bildi… Ancak Torbalı’nın önümüzdeki yıllarda özellikle çalışılması gereken bir ilçe olduğunu gözden kaçırmamalı.
Tire ilginç bir şekilde Demokrat Parti’ye gitti. DP adayı Tayfur Çiçek yaklaşık 1.5 yıl önce CHP’ye gelmiş ancak parti içi çelişkilerinden dolayı iki ay önce DP’ye geçmişti. CHP’nin yüzde 28 ile ikinci parti olduğunu dikkate aldığımızda Bu ilçede seçimi CHP aleyhine kimlerin kaybettirdiği göz önüne alınmak zorunda.Ödemi de beklemedim bir sonuç açıkçası. Geleneksel olarak solda olan Ödemiş son seçimde AKP’yi iktidara getirmişti. Bekir Keskin’in bu atağı bana da hayli ilginç geldi.Beydağ da CHP’nin… Süleyman Vasfi Şentürk yüzde 4 oy farkı ile rakibi DP’yi geride bıraktı. Bu ilçedeki gelişme de bana ilginç geldi açıkçası.Kiraz her zamanki gibi İsmet Korkmaz dedi ve geleneğini değiştirmedi. Değiştirmesi de beklenmiyordu.
Dikili’de Osman Özgüven net gücünü yeniden ortaya koydu. Ancak bu kentteki MHP’nin oylarını dikkate almamız gerekiyor. Edremit Körfezi çevresindeki ilçelere bakmamız gerekiyor. Buralarda yükselen bir milliyetçilik var. Ve bu milliyetçilik şidit öğeleri de içeriyor.Bergama bir başka sürpriz yaşandı. Mehmet Gönenç AKP’li Raşit Ürper’i geçerek belediye başkanlığını kazandı. İlginç gerçekten ilginç.Aliağa’da beklenen oldu. Geçtiğimiz seçimlerde YTP’de ikinci sıraya oturan Turgut Oğuz CHP ile birlikte ipi rahat göğüsledi.
Foça’da Gökhan Demirağ yüzde 60.68 ile büyük bir başarının altına imza attı. Demirağ’ın bir önceki seçimlerde çok az fark ile kazandığını dikkate aldığımızda ve yaşının genç olduğunu düşündüğümüzde ortaya çıkan bu farkı normal karşılamamız gerekiyor.Kınık’ta durum değişmedi.Süleyman Kaya yine kazandı. Hem de iyi bir fark ile.Sezimin en tartışılan isimlerinden biri Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin idi. Özellikle Baykal ile geçirdiği tartışmalardan dolayı bir süre partiden dışlanan Şahin iyi bir fark ile başarının altına imza attı.
Çiğli’de son dakika adımları Ensari Bulut’a kazandırdı. Rakibi AKP’li Ömür Kabak’a karşı önemli fark ile kazanan Bulut’un bundan sonra yapacakları tabii ki izlenecek.
Bayraklı iyi bir sınav geçirdi. Çok tartışılan adaylardan biriydi Hasan Karabağ… Ancak Selim Gökdemir gibi ne yapacağı belli olmayan bir yapıyı ezip geçti hem de beş kuruşu olmadan.Bornova adayı Kamil Okyay Sındır oda başkanlığı sürecinde iyi bir solcuydu. Sahaya indi ve halktan biri olduğunu Bornovalı’ya gösterdi. İyi bir fark atarak öğretim üyelerinin de siyaset yapacağını gösterdi.Buca’da Ercan Tatı gerçeğini kimse göz ardı edemezdi. Tatı 20 yıldır CHP’nin olmadığı bir ilçeye CHP iktidarını yeniden getirdi.
Karabağlar ve Bayındır sonuçları halen gelmediği için bir yorum yapmıyorum.

NOTLAR : Türkiye’deki Seçimin sonuçlarını çok iyi okumak gerekiyor. Buradan bir bölümünü en azından biz okuyalım.
1 – Sivas’ta BBP adayının kazanmasının ardında Muhsin Yazıcıoğlu’nun elim bir kaza sonrası aramızdan ayrılmasının payı büyük sanırım. Bu örnek, Türk toplumunun aslında aklından çok kalbi ile oy verdiğinin göstergesiydi. Belki Yazıcıoğlu ölmeseydi, BBP adayı başkan seçilemeyebilirdi.
2 – MHP bu seçimin kilit partisi oldu. Batı’da eğilim kıyı bölgelerde CHP olarak dikkat çekerken, içlere doğru MHP ağırlık koymaya başladı. Karadaniz’de de MHP etkisi görülmeye başlandı. Buna karşılık MHP oy deposu olarak gördüğü İç Anadolu’yu AKP’ye bırakmış gibi. Dolayısıyla MHP daha çok şehirleşen ve modernleşen bölgelerde etkili oluyor.
3 – Saadet Partisi bu süreçte AKP’nin oy böleni olarak dikkat çekiyor. Seçimin MHP gibi önemli yıldızlarından biri… Bu süreçte herkesin Saadet Partisi’ni dikkate alarak siyaset yapması gerekiyor bundan sonra.
4 – DTP ise kazandığı şehirlerde rekor üzerine rekor kırıyor. Hiçbir siyasi parti DTP’nin rekorlarına yaklaşamıyor. Bu süreçte DTP olgusunu ciddi şekilde görüp Türkiye siyaseti yapmak gerekiyor.
5 – AKP-MHP-SP’nin aldıkları toplam oylara baktığımızda Türkiye’nin milliyetçi ve İslamcı bir yere oturduğunu görmemek mümkün değil. CHP’ye oy veren bir kesimin de özellikle ulusalcı bakışını dikkate aldığımızda evrensel sol dediğimiz ideolojik bakış açısının ciddi erozyona uğradığını da görmemiz gerekiyor.
6 – AKP’nin il genel meclisi sonuçlarına bakmamız gerekiyor. Çünkü il genel meclis seçimleri normal olarak yerel seçimlerin genel seçim ipuçlarını verir. Şimdiye kadar açılan sonuçlara göre AKP yüzde 40’ın altına inmiş olması ilginç bir sonuç. Buna karşılık CHP’nin yükseldiği gibi bir not da yok.
7 – Bu sonuçları özellikle AKP ve CHP yönetimlerinin dikkate almaları gerektiği kanısındayım. Özellikle CHP’nin şapkasını önüne koyup düşünmesi gerekiyor.
8– Tayyip Erdoğan bir açıklama yaptı seçimlerden sonra. Ve net olarak bir vurgu yaptı: “81 vilayeti masaya yatırın. Hepsinde AKP vardır. Ama maalesef diğer partiler yoktur.” CHP’nin özellikle bu tespite bakmasında yarar var.

YENİGÜN 30 - 03 - 2009

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder