Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

19 Ocak 2009 Pazartesi

Adaylık sürecine genel bakış

Başbakan Tayyip Erdoğan hafta sonu İzmir adaylarını tanıttı, Buca dışındaki adayları açıkladı. Buca sorunu bana göre AKP’nin İzmir’deki genel sorununu da ortaya koyuyor.
AKP bazı ilçelere devşirme aday koydu. Bazılarında kazanamayacağını bildiği halde… Onlar için önemli olan İzmir’deki makası bu isimler ile daraltabilmek.
Ancak AKP’nin kendi içinden yetişmiş, bazı yapılarla dirsek teması olan isimler ise aslında partiyi yöneten ve yönlendiren isimler.
Herkes bir çerçevede bu mekanizmaya uyuyordu.
İki kişi hariç…
İki Büyükşehir aday adayı… Buca Belediye Başkanı Cemil Şeboy ve İl Genel Meclisi Başkanı İsmail Yılmaz.
İsmail Yılmaz baştan elendi. Büyükşehir adayı Taha Aksoy olunca Şeboy’un yeniden Buca’dan aday olması istendi. Üç dönem belediye başkanlığı yapan Cemil Şeboy’un AKP’nin gelecekteki İzmir beklentileri konusunda analiz yapabilecek kapasitede olduğu açık.
Sonuçta Şeboy bu görevi kabul etmedi.
Tabii bazı çevrelerden, “Eğer aday olsaydı başı dertteydi” şeklinde spekülasyonlar geliyor da olsa, bana göre işin asıl boyutu siyasette şekillendi.
Şeboy bundan sonra başka partiye gider mi?
Aslında olasılık dâhilinde. DSP’den de DP’den de Büyükşehir adayı olma şansı var Şeboy’un… Bunu tabii ki önümüzdeki süreç gösterecek.
İzmir’deki yerel seçimlere baktığımızda, Türkiye’deki siyasi ve ekonomik gelişmeleri göz önüne aldığımızda 2.5 ay önceden seçim konusunda bir analiz yapmanın mümkün olmadığını görüyoruz. Özellikle küresel krizin etkileri yerel seçimi ciddi şekilde belirleyecek gibi…
Bu nedenle CHP dışındaki diğer partilerin göstereceği dişli adayların İzmir’deki seçimi hayli zorlu kılacağı açık… O nedenle kimse bugünden “Şu aday şanslı, bu aday önde” demek gafletinde bulunmamalı.
Tabii bu arada küskünlerin ne yapacağı merakla bekleniyor.
CHP ise tam bir sessizliğe büründü. Eskiden Eşref Erdem-Önder Sav grupları arasındaki çatışma ve anlaşmalar genel merkezden sızar, CHP’liler de olası belediye başkan adayını önceden öğrenirlerdi. Ancak bu kez ilk defa tek seçici Deniz Baykal… İsimler sadece CHP liderinin kafasında olduğu için bilgi de sızmıyor açıkçası.
CHP Genel Merkezi’nde yöneticilerle görüşen aday adayları da “Çalışmalarınıza devam edin” yorumundan başka bir şey duyamıyorlar.
Genel merkez yöneticileri ne yapsın… Çünkü onlar da Baykal’ın kafasındaki adaydan haberli değiller…
Genel bilgiler CHP adaylarının da bu hafta içerisinde netleşeceği yönünde.
Bakalım torbadan kimler çıkacak?

NOT 1: DSP’den Gaziemir Belediye Başkanlığı’na Hüseyin Şahin’in aday olacağı bilgisi ulaştı elime. Resmi olarak açıklanmış değil henüz. Ancak Hüseyin Şahin’in Gaziemir adaylığı ilçedeki dengeleri etkileyecektir.

NOT 2: Demokrat Parti’den de bazı sürprizler bekliyorum. Yılların deneyimli politikacısı DP İl Başkanı Yıldırım Ulupınar sanırım beni yanıltmayacaktır.

YENİGÜN 19 - 01 - 2001

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder