Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

8 Eylül 2008 Pazartesi

İki ilginç gelişme

Sabah Gazetesi yazarı ve iktidara yakınlığı ile tanınan Mahmut Övür Eskişehir Belediye Başkanı DSP’li Yılmaz Büyükerşen ile Ordu Belediye Başkanı DSP’li Seyit Torun’un CHP’ye geçtiklerini duyurdu.
Bu haber tüm internet sitelerinde ve forumlarda tartışılmaya başlandı. Her ne kadar Büyükerşen bu geçişe yönelik bir açıklama yaptıysa da durum biraz Piriştina’nın CHP’ye geçişine benziyor.
Derinden ve yavaş…
Öncelikle iki noktaya dikkat çekmek gerekiyor.

* * *

Türkiye yerel seçimler öncesi AKP ve CHP’ye karşı siyasi bir alternatif geliştiremedi. Dolayısıyla bu seçimlerin iki parti ekseninde geçeceği kesin. Küskünlerin bir bölümünü de MHP kendi çatısı altında toplayacak.
Dolayısıyla eski büyük partilerin içinde kalan ve aktif olarak siyasetle ilgilenen kadroların ister istemez çekim güçlerine doğru kayacakları kesin.
Eskişehir ve Ordu’da yaşananlar da bu gerçeği kanıtlıyor gibi.
İzmir’de ve Ege’de de buna benzer gelişmeler yaşanacak önümüzdeki günlerde.
CHP’nin 9 Eylül’de İzmir’de yapacağı MYK toplantısı da bu çerçevede çok önemli.
İlk bakışta, “Ne olacak alt tarafı bir MYK toplantısı” denilebilir. Ancak İzmir üzerindeki siyasi beklentiler, CHP MYK’dan çıkacak kararlar ile yeni bir rota çizebilir.
Bu toplantıda kesinlikle aday isimleri gündeme gelmeyecek.
Ancak aday tiplemeleri, yerel seçimlerde uygulanacak metotlar bu toplantıda biraz daha netleşecek.

* * *

CHP İzmir’de sürpriz adayları ortaya çıkarabilir. Özellikle büyükşehir bazında…
Bana gelen bilgiler Kocaoğlu’nun hala belediye başkanı olduğu için bir adım önde olduğu yönünde. Ancak 5 aylık sürede Kocaoğlu adımlarını küçük atmaya devam ederse büyük adım atanlar tarafından geçilebilir.
Arsenikli suda attığı adımlar tıpkı mehter yürüyüşü gibiydi. İki ileri bir geri…
MYK toplantısında en çok merak ettiğim nokta CHP Genel Sekreteri Önder Sav’ın duruşu olacak. Sav’ın İzmir’i mercek altına aldığı, yeni bir sorgulama sürecine girdiği açık. Sav İzmir’deki toplantıda bu arayışın işaretlerini verecek mi acaba?

NOT 1: Arsenikli su tartışmaları rafa kalktı. Bu konuda Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı’nın son televizyon tartışmasında net mağlubiyeti önemli rol oynadı. Zaten Gökçek konuşmaya devam ederse bundan böyle su tartışmaları CHP’ye yarayacak.

NOT 2: İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız tatilinden dönmüştür sanırım. Kendisi tatildeyken büyükşehir belediyesinden arsenikli su konusunda iki doküman mail kutumuza düştü. Olayın ilginç yanı bu maillerin isim bazında gönderilmiş olması. 1.5 yıldır her gün büyükşehir belediyesinden 10 – 12 haber alıyorduk. Ancak hepsi isme yönelik olmayan sadece gazetecileri bilgilendirmeyi amaçlayan haberlerdi. İlk kez isim bazında gönderilen habere şaşırdığımı bildirmek isterim. Bir nedeni vardır mutlaka ama ben anlamadım.

YENİGÜN 08 - 09 - 2008

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder