Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

7 Nisan 2002 Pazar

Herkes göreve

Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne tam üyelik süreci için büyük mücadele veriliyor. Türkiye toplumunun yüzde 74'ü Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne tam üye olmasını destekliyor. Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkiler toplum ve devlet bazında yumuşuyor. Ekonomik kriz içindeki Türkiye para arıyor, yatırımlar durmuş, istihdam sorunu yaşanıyor. Görüldüğü gibi manzara bu, ülkede...
Türkiye'nin bu sistem içinde dış yardıma ve dış kaynağa ihtiyacı var.
İşte bu kaynak bir şekilde Tire'ye ulaşmış. Tam 100 milyon dolar... Avrupa Birliği kaynaklarından sağlanan proje, Yunanlı firmalar tarafından önce İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin önüne getirilmiş. Ancak istenilen yanıt zamanında alınmayınca, şirketin daha sonra bağlantı kurduğu Tire'ye yönlendirilmiş.
Herşey hazırlanmış. İş sadece belediye başkanının Tire belediye meclisinden yetki almasına kalmış.
İşte bu aşamada DPY ve MHP'li belediye meclis üyeleri projeye ret yanıtı vermişler. Belediye başkanıyla siyasi açıdan çekişme içinde olan ANAP'lı meclis üyelerinden biri de ret kullanınca 100 milyon dolarlık proje askıya alınmış. Belediye Başkanı Tayfur Çiçek projeyi yeniden belediye meclisine getirecek ve yetki isteyecek. Ancak aynı tavırla karşılaşmaktan korkuyor.
Neden korktuğunu anlamıyorum. Herşey o kadar açık ki...
ANAP lideri Mesut Yılmaz, Türkiye'nin AB üyeliği için sürekli Avrupa'da. ANAP İzmir İl Başkanı Bilal Doğan, Türkiye'nin kurtuluşunu AB'ye tam üyelikte görüyor. Bu ikili Tire'deki ANAP'lı belediye meclis üyesini derhal "ikna" etmeli.
Ya DYP'li belediye meclis üyeleri. Bir hafta önce Tansu Çiller, DYP İzmir İl Başkanı Kani Aydoğdu ile gazetemizi ziyaret ettiğinde DYP liderine bizzat "AB'ye girmek ve Yunanistan ile ilişkilerimizi düzeltmek istiyor musunuz" sorusunu yöneltmiş ve şu yanıtı almıştım. "Evet, Türkiye'yi AB'ye sokacak tek parti biziz.
Tire'nin MHP'li Meclis üyelerini ise Genel Başkan Yardımcısı Şevket Bülent Yahnici'ye havale ediyorum. Geçtiğimiz yıl Ankara'da gerçekleştirilen Cem-Papandreu görüşmesi sırasında Türk ve Yunan gazetecileri biraraya toplayan Şevket Bülent Yahnici, gazeteci Dimitris Agadis'in çevirisini üstlendiği konuşmada şu açıklamayı yapmıştı:
"Göreceksiniz, Türkiye ile Yunanistan arasındaki barışı MHP olarak biz sağlayacağız..."
Gazetecilere konuşmak kolay Yahnici. Önemli olan pratikte barış için nelerin yapılacağı... İşte önünüzde iyi bir fırsat var. Bunu kullanmanız gerekiyor.
Belediye Başkanı Tire Belediye Meclisi'nden projenin devreye girmesi için yeniden yetki isteyecek. Bilal Doğan'ın, Kani Aydoğdu'nun ve Şevket Bülent Yahnici'nin, partilerinin meclis üyelerine ulaşmaları ve "Siz orada ne yapıyorsunuz. Böyle bir fırsat kaçar mı?" sorusunu sormaları gerek. Bunu yapacaklarından da eminim.

HABER EKSPRES 07 - 04 - 2002

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder