Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

12 Eylül 2002 Perşembe

Çift taraflı okumak

CHP İzmir listesini okumak için, iki ayrı yol izlemek daha doğru olur. Birincisi listeyi düz okumak.
Liste 1995-1999 seçimlerinin bir karması. Dolayısıyla Deniz Baykal kendisi için bir vefa listesi hazırlamış. Son 7 yılda kendine destek olanları listeye dahil etmiş. Dışarıdan sadece 2 kişi var. Bu çerçeveden baktığınızda örgütü rahatlatacak bir liste gibi görünüyor. Ancak örgüt 24 kişiden oluşmuyor. Örgütte olduğu halde, dışarıda kalan adaylar ise, daha ilk günden isyan bayrağını çektiler. Bermuda Şeytan Üçgeni'nde kaybolduğunu iddia ediyorlar.
İkincisi listeyi tersten okumak.
Cumhuriyet Halk Partisi bu seçimde yüzde 30'ları hedefleyen ve iktidar olmak isteyen bir parti. Ancak ortaya çıkan listenin tüm İzmir'i kucaklayıp kucaklayamayacağı bir soru işareti. Listenin CHP'nin yüzde 8.8 aldığı 1999 yılına benzer olması, İzmir'de yüzde 40'ları hedefleyen bir parti için sıkıntı yaratabilir. 143 başvurunun olduğu bir kentte dışarıdan gelen en az iki kişinin bu listede yer alması, "Biz herkesi kucaklıyoruz" imajına daha uygun düşerdi.
Yine de tartışmak için çok erken. Önce partinin seçim stratejisini okumak ve önümüzdeki 20 günlük performansını izlemek gerekiyor. Ekrem Demirtaş'ın YTP'den 1. Bölge, birinci sıra adayı olduğu açıklandı.
Tarih: 9 Eylül 2002... Yer: Üçkuyular Derya Restoran. Ekrem Demirtaş, İzmirli 7 gazeteci ile yemek yiyor. NTV İzmir Temsilcisi Merih Ak, Dünya Gazetesi İzmir Temsilcisi Serap Zeybek, Yeni Asır Gazetesi Haber Müdürü Muzaffer Oktay, TRT Haber Merkezi Muhabiri Tarık İnce, Hürriyet Gazetesi Ekonomi Muhabiri Mert İlkkutluğ, Haber Ekspres Gazetesi Yazıişleri Müdürü Ergül Satıç ve Haber Ekpres Gazetesi Haber Müdürü Macit Sefiloğlu... Macit Sefiloğlu, benim yazdığım bir köşe yazısına dayanarak "Sayın Demirtaş YTP'den aday mısınız" sorusunu sordu. Demirtaş'ın yanıtı ise "Yok öyle birşey. Dosya vermedim" oldu.
2 gün sonra YTP listesinde birinci sıra adayının Demirtaş olduğu açıklandı. Çok iyi tanıdığı 7 gazetecinin önünde "Aday değilim" diyen bir oda başkanının, parti tarafından adaylar arasında isminin açıklanması, Demirtaş'ın ne kadar güvenilir olduğunun bir göstergesi olsa gerek. Şimdi ikinci adımı atmak zorunda Demirtaş. O artık bir politikacı... Ancak Ticaret Odası başkanlığı politik bir makam değil. Demirtaş'ın bana gönderdiği açıklamada da belirttiği gibi, her partiye aynı uzaklıkta olmak zorunda. Demirtaş YTP adayı olduğuna göre, yasal zorunluluğu olmamasına rağmen, etik açıdan bu makamdan istifa etmek zorunda.

HABER EKSPRES 12 - 09 - 2002

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder