Atatürk’ün kalacağı otele ödeme yapılması için İzmir Ticaret Odası’nda bir tartışma varsa, tarihi açıdan gerçekten önemlidir.
Bir dönemin, özellikle de cumhuriyet döneminin ilk yıllarında yanan yıkılan bir kentin ticari hayatının nasıl toparlandığı yine tarihi açıdan gerçekten önemlidir.
İzmir Ticaret Odası Ekrem Demirtaş yönetimi altında belki de ilk kez bu kadar doğru bir iş yaptı ve yıllardır kapalı kapılar arkasında kimsenin ulaşamadığı bir dönem tarihini ortaya çıkardı.
İzmir Ticaret Odası Meclis Karar Defterleri (1922 – 1930), İzmir Ticaret Odası İzmir İdare Heyeti Defterleri (1926-1930), İzmir Ticaret Odası Meclis Zabıt Defterleri (1926-1930) ve İzmir Ticaret Odası Komisyon Defterleri (1925-1929) adı altında 4 ciltlik esere imzasını koyan tarihçi Fikret Yılmaz’a teşekkür etmek istiyorum.
Tabii ki, bazı özel, aslında uluslararası nedenlerden dolayı İzmir Ticaret Odası protokolünde olmadığım için elime geç ulaşan bu hazineyi geleneksel protokol kurallarını hiçe sayarak derinlemesine inceleyeceğimi buradan bildirmek isterim. Gerçi bu kitapları derleyen Fikret Yılmaz olmasaydı bu kitaplara ulaşmak zor olacaktı.
CHP’de bir yemek operasyonudur gidiyor. İl Başkanı Kemal Karataş iki gece önce metropol ilçe başkanları ile yemekteydi. O ne yemekti öyle. Süt dökmüş kedilerin birlikteliği içinde geçen yemekten şu sonuç çıktı: Herkes görevini yapacak.
Yemek sahibinin Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur olması da bir başka ilginç not tabii ki…
İlçe başkanlarından biri de önceki akşam yine İl Başkanı Kemal Karataş ile Dünya Barış Anıtı’nda çay içmekle meşgulmüş. Hafif bir çekiştirme olsa da bunu siyaseten normal karşılıyorum. Ancak iki akşam üst üste il başkanı ve bir ilçe başkanının birlikte olmalarını nedense pek anlayamadım. Eğer anıta yarım saat önce gelseydim, duruma bir miktar müdahale edebilirdim.
Ne yapalım millet siyaset yapıyor, biz ise çok yakın arkadaşımızın annesinin ölümü nedeniyle mezarlık ziyareti…
Aslında baktığımızda il başkanlığı seçiminde tüm metropol ilçe başkanlarının İl Başkanı Kemal Karataş’a desteği herkesçe biliniyordu. Ne olduysa seçim sonrası oldu, çizgiler şaştı. Şimdi yeniden doğru çizgiye mi geliniyor acaba…
Tabii ki, bunun bir başka açıklaması olabilir.
“CHP Genel Başkanı Deniz Baykal 9 – 10 Temmuz’da İzmir’de olacak. Programın yoğunluğu ve Türkiye’nin içinde bulunduğu durum nedeniyle herkes el birliği içinde çalışmak zorundadır.”
Bu da kabul edilebilir bir açıklama.
Ancak gerçeğin ne olduğu daha sonraki süreçte kendini gösterecektir. Evrilenler, kıvrılanlar, çizgi değiştirenler, derenin üzerinde atı beğenmeyenler vs…
CHP İzmir İl Başkanı Kemal Karataş önceki gün öğle yemeğinde bu kez bazı belediye başkanlarıyla birlikteydi. Önce Cumhuriyet Gazetesi ziyaret edildi, ardından kale arkasındaki ciğerci. Yemekte Abdül Batur ve Muhsin Kara da vardı. Bir de kel birinden bahsedildi, ancak çözemedim. Bilgiyi veren İzmir kökenli bir gazeteci olup kentte uzun süre yaşamadığı için bölgenin yeni siyasi figürlerini tanımıyor maalesef. Yoksa o yemekten de çok bilgi çıkar ve bir şekliyle bana ulaşırdı.
NOT 1: Bornova’da yeni bir aday var. Şinasi Yenigün. En çok karışacak ilçelerden biri olmaya aday Bornova… Bakalım Kocaoğlu, Bornova için nasıl bir tavır sergileyecek.
NOT 2: Bir telefon ile yemekte kavga çıkarılır mı? Vallahi ben de bilmiyordum, ama oluyormuş…
NOT 3: Hasan Tahsin’den haber yok. Kendisinin yazdığı gibi evde oturup bekliyor mu yoksa…
YENİGÜN 04 - 07 - 2008
4 Temmuz 2008 Cuma
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder