Seçim bitti, yorumları sürmesine rağmen bundan sonra ileriye bakmak gerekiyor…
Sosyal demokratlar 1989 yılındaki yerel seçimlerden sonra ilk kez bu kadar önemli bir başarının altına imza attılar.Ancak 1989 seçimleri sonrası belediyecilik konusunda yapılanların sosyal demokrat iktidara ne kadar zarar verdiğini yeniden düşünmek zorunda bu seçimi kazanan belediye başkanları.
Bu nedenle güçlü bir kontrol mekanizmasına ihtiyaç var. Bir belediye başkanı, “Başkaları beni ilgilendirmez, ben kendi ilçeme bakarı” dememeli. Diğer belediye başkanlarını partisi adına kontrol etmeli. Bu sorumluluk tabii ki en çok büyükşehir belediye başkanı ve il başkanına düşüyor.CHP il başkanının belirli periyotlarda belediye başkanlarını toplaması ve genel gidişat üzerinde fikir alışverişlerinde bulunması gerekiyor.
Kolay mı böyle bir organizasyon?
Tabii ki hiç kolay değil. Bazı belediye başkanları bugünden başladılar, “Ben bu kadar oyu kendim aldım” demeye. Kimsenin böyle bir tespit yapma hakkı yok. Seçimin kazanılmasında birçok parametre bir arada rol oynadı. Ve İzmirli adaydan çok partiye oy verdi. Eğer bazı belediye başkanları hala kendi isimlerinin kazandığını iddia ediyorlarsa girselerdi o zaman bir başka partiden ya da bağımsız. Görürdük o zaman alacakları oyu…
Bundan sonra kimse parti üzerinde olma lüksüne sahip olmamalı.
Genel merkezin de bu konuya eğilmesi gerekiyor. CHP İzmir’de seçimi kazanmış olabilir. Ancak bu istikrarın devamı ve önümüzdeki genel seçimlere yansıması için doğru bir organizasyon ile çalışmaya ihtiyaç vardır.Kılıçdaroğlu’nun bir aylık bir çalışma ve elindeki yolsuzluk dosyaları ile oy oranını ne kadar yükselttiğini hep beraber gördük. Yerel yönetimlerin en büyük sorunu olan yolsuzluk konusunda CHP’nin bundan böyle önder olması gerekiyor. Yolsuzluk batağına bulaşacak belediye başkanlarına en büyük cezayı parti yönetimi vermelidir.
NOT 1: Önceki akşam bir yemekteydim. Bir sonraki seçimde İzmir milletvekili olacak bir isim ile görüştüm. İzmir ve Türkiye siyaseti üzerine hayli konuştuk, son yerel seçimler üzerinde durduk. İzmir medyasını ve medyanın siyaset ile ilişkisini tartıştık. Bazı gazetecilerin siyasi ilişkiler dışında hangi ilişki ağları ile iktidar çerçevesinde örgü kurduklarını dile getirdik. Hayli yoğun bir tartışmaydı. İzmir’de kartlar yeniden karılıyor. Sanırım bu kartların karılmasında bazı ilginç ellerin de etkisi olacak.
NOT 2: Aziz Kocaoğlu çok rahat göründü gözüme. Nisan ayının ortası yaklaşıyor. Üçyol - Üçkuyular metrosunun tadilat projesi firma tarafından büyükşehir belediyesine iletilecek. Halkın yüzde 54 oy ile yeniden seçilen Kocaoğlu’nun bu projeyi en kısa zamanda bitirmesi gerekiyor artık.
NOT 3: İzmir’deki bir yerel medya seçimin sonucunda çalıştığı gazetecilerin büyük bölümünün işine son verdi. İlginç. Seçim sonucu kötü olunca kabak her zamanki gibi gazetecilerin başına patladı.
YENİGÜN 03 - 04 - 2009
3 Nisan 2009 Cuma
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder