Geçen hafta sonu Yunanistan’da olduğum için İzmir’deki seçim süreciyle fazla ilgilenemedim. Ama Yunanistan’da Türkiye’nin nasıl algılandığı konusundaki bazı tespitleri yapmam gerekiyor.
1 – Cumhuriyet mitingleri yükselen milliyetçiliğin yansıması olarak dikkate alınmış. Şeriat karşıtlığı ya da anti-islamist tavır yeterince algılanmamış.
2 – AKP’nin yaklaşımı daha demokratik bulunuyor. CHP ise Türkiye’deki demokrasinin gelişimini durdurmaya yönelik bir parti olarak değerlendiriliyor.
3 – Yükselen milliyetçi akımlar ve özellikle MHP’nin parlamentoya girecek olması Yunanlıları korkutuyor.
4 – Yunanlılar uluslararası ilişkiler çalışan, bölge sorunlarıyla ilgilenen CHP’li yöneticilerden, milletvekillerinden ve belediye başkanlarından memnun. Bu diyaloğu AKP’li siyasetçilerle kuramıyor. Ancak buna karşılık CHP’nin Ankara yönetiminden umutsuz.
5 – AB’nin Türkiye’ye karşı ikili oynadığının farkındalar. Bu konuda Türkiye’nin müzakerelere devam etmesi ve tam üye olması tezini savunuyorlar.
***
Biz gelelim Türkiye’ye ve İzmir’e… Ülkede hala bir seçim havası yok. Meydanlarda konuşan liderler, televizyonlarda tartışan siyasetçiler görülmesine karşılık toplum seçim heyecanı yaşamıyor. Bir kurumun İzmir’de yaptırdığı anketteki bir soruya verilen yanıt da bunu kanıtlar gibi.
Soru: Tatil programınızı 22 Temmuz seçimlerine göre mi yaptınız?
Yanıt: Hayır: Yüzde 87.34
Evet: Yüzde 12.66
Bu sonuç bile İzmir gibi cumhuriyet mitinglerinin en görkemlisini gerçekleştiren bir kentte halkın seçime bakışını göstermesi açısından önemli.
İzmir’de CHP birinci parti çıkacak. Bu kesin. Ancak kimse CHP’nin büyük bir farkla seçimi alacağını beklemesin. Ya da öyle bir beklentiye girilmesin.
Üstelik yeni meclisin 367 nedeniyle cumhurbaşkanlığı seçimi gibi yeni bir kriz ile karşı karşıya kalacağı unutulmasın…
***
CHP’de kartların karılması üzerine benim dışımda yazı yazan Yenigün Gazetesi’nden Ümit Yaldız, önceki günkü yazısında iki düzeltme yapmış. Düzeltmeler doğru. Ancak 22 Temmuz sonrası yeniden karılacak kartlarda bir çok isim yer değiştirebilir. Hatta bir çoğu farklı bir yerde yeniden bir arada olabilir. Kart karımında önemli olan AS ve papazların ne yapacakları. Ya da AS ve papaz olarak kimlerin tanımlanacağı…
Burası Türkiye. Hiç ummadığınız bir anda yeni AS ve papazlarla karşı karşıya kalma olasılığı da belirebilir.
O nedenle 22 Temmuz’a kadar sakin bir şekilde beklemek, ardından doğacak gelişmelere göre tavır belirlemek gerekiyor. Sanırım İzmir’de çok kişi de aynı tavrı sergilediği için şimdilik kimseden ses seda çıkmıyor.
http://www.suleymangencel.com/ 02 - 07 - 2007
2 Temmuz 2007 Pazartesi
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder