Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

14 Mayıs 2011 Cumartesi

Gözler bağımsızda

CHP İzmir birinci bölgede ilginç gelişmeler yaşanıyor…

Herkes AKP - CHP ve MHP çekişmesi bekliyor. Ancak BDP’nin bağımsız adayını hiç de yabana atmamak gerekli.
Bağımsız aday Mehmet Tanhan‘ın milletvekili olma şansı diğerlerine göre çok daha yüksek…
İki partinin oy oranlarının yakın çıkması halinde bağımsıza 78 bin oy yetiyor.
Bir önceki genel seçimlerde Kürt kökenli olmayan EMEP’li adaya 46 bin oy çıkmıştı.
Dolayısıyla 32 bin oya daha ihtiyacı var BDP’nin desteklediği bağımsız adayın…
Ancak bu seçimlerde bazı avantajları var.
1 – AKP ve CHP seçilebilecek sıralardan Kürt kökenli aday koymadılar.
2 – Geçtiğimiz seçimlerde birinci bölgedeki varoş oylarını toplayan isim CHP’den Abdürrezzak Erten’di. Yaklaşık 9 yıllık bir çalışmanın ürünü olarak Erten çoğu doğu ve güneydoğu kökenli vatandaşları yanına çekmeyi başarmıştı. Birinci bölge sıralamalarında Sav grubu içinde olduğu için listelere konulmadı. Bu da CHP için büyük handikap. Çünkü Erten Mardin kökenli olarak birinci bölgedeki tüm Mardinli ve Bitlislileri etkileyebiliyordu.
3 – Giderek sertleşen siyasi iklim de Kürt kökenlilerin oylarının bir noktada toplanmasına neden oluyor. Önceki gün Basmane’de yaşananlar, iklimin ne kadar sertleştiğini ve İzmir’in de bundan etkileneceğini açıkça gösteriyor.
Bir bağımsız adayın milletvekili olması İzmir’de gerçekten ezber bozar.
Sadece il yönetiminin organizasyonu ile hareket eden BDP’lilerin seçilmiş vekilleri ile Konak’ta, Alsancak’ta boy göstermeleri İzmirliler için gerçekten şaşırtıcı olur.
Siyaset de o zaman farklı bir mecraya oturur.
İzmirliler AKP’den çekindikleri kadar BDP’ye de uzak duruyorlar.
AKP’nin oy oranındaki artışı, BDP’nin milletvekili çıkarması ile çifte şok yaşayacakları açık. İşte o zaman “Biz nerede yanlış yapıyoruz” sorusunu daha çok tartışmaya başlayacaklardır.

NOT 1: Urla’da CHP ilçe yönetimi referandumda oy kullanmayan 6700 kişiyi saptadı. Hepsinin adreslerine elden ayrı ayrı mektup göndererek, bu seçimde ülkemizin geleceği için oy kullanma çağrısında bulundu. İlk kez bu kadar kapsamlı bir seçim taktiği görülüyor. 6700 kişiye doğrudan ulaşmak, genel merkezden seçim harcamaları için gönderilen 3 bin lira ile olamaz tabii ki…

NOT 2: CHP’de gerçekten ciddi bir koordinasyonsuzluk var. İl yönetimi ayrı havada, adaylar ayrı… Eskilerin hiçbiri yok… İlçe belediyeleri kıllarını kıpırdatmıyor. Kıpırdatsalar ne olacak. Kimse onlardan destek istemiyor. Yeni adayların da büyük bölümü kenti bilmiyor. Bakalım bu koordinasyonsuzluk sandığa nasıl yansıyacak. CHP istediği kadar sandık görevlisi bulacak mı acaba?

NOT 3: Kocaoğlu operasyonu siyasete bağladı ve bunu bahane ederek EXPO adaylık başvurusuna katılmadı. Bana göre hatalı davranıyor. Kentsel dönüşüm projelerini ele geçiren AKP, EXPO’nun da lideri olur ise büyükşehir belediyesinin ne görevi kalacak ki…

PAUSE HABER: 14 - 05 - 2011

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder